2020 metais Kvietinių bendruomenės centro valdybos nuveikti gerieji darbai.
Be abejonės, 2020 m. įeis į istoriją, kaip epideminiai ir izoliacijos metai. Nepaisant karantino ir ribojimų – Kvietiniuose pavyko suorganizuoti daug renginių ir įgyvendinti net 5 projektus:
Užgavėnių šventė, kurioje visus tyrėme ir gydėme nuo “Kour -Onos vyr_Ūsų”,
Kovo 11 d. visi kėlėme LR vėliavas į viršų, o mes iškėlėme droną, kurio pagalba nufilmavome Kvietinius iš paukščio skrydžio. Kiekvienas namas suplevėsavo trispalve, nes mūsų seniūno dėka, padovanojome vėliavas, tiems, kurie dar neturėjo įsigiję. Taip pat, buvo organizuotas trumpas šventinis koncertas.
Buvo organizuojami Maldos vakarai bendruomenės namuose.
Tradicinis, didžiausias, puikiai pavykęs metų renginys “Mindauginės Kvietiniuose 2020“, kurio nesugadino net lietus. Šiam renginiui labai ruošėmės, papuošėme gyvenvietę naujais rankų darbo vazonais gėlėms, pasigaminome ir nudažėme lauko suoliukus.
Renginys „Kvietinių istorijos pėdsakais“, kuriame pasidalinome jau surinkta medžiaga apie Kvietinių istorines ir lankytinas vietas, susipažinome su senųjų kvietiniškių šeimų istorijomis, nuotraukomis ir likimais. Valdybos nariai pagamino stendus nuotraukoms eksponuoti ir padarė kopijuotų nuotraukų aprašymus.
Gargždų krašto muziejaus savanorė kvietiniškė Charlotte Gedilė Girgzdis sukūrė filmuką apie Lietuvos Laisvės Armijos narius – partizanus brolius Telšinskus. Peržiūrėti filmuką galite:
Dalyvavome Cepelinų virimo čempionate Gargžduose ir iškovojome 6-tą vietą tarp 19-os komandų. Virėme ne tik cepelinus, bet mokėme vyti ir iš virvelių, taip pasakojome apie senas Kvietinių ištakas: virvelinės keramikos amžiaus žmones ir pilkapius.
Dalyvavome tinklinio varžybose Smilgynuose, užėmėme 3-čią vietą.
Įgyvendinome 5 projektus, 2 projektų finansavimo dėka vyko Mindauginių renginys.
Pagal projektines lėšas nupirkome ir sumontavome rekuperatorių jaunimo erdvėje, kuris tiesiog buvo būtinas, kad sunaikinti pelėsį patalpoje.
Pagal projektines lėšas pastatėme informacinį stendą Kvietiniuose. Medžiagą rinkome ilgą laiką, ją susumavome, suderinome su istorikais iš Gargždų krašto muziejaus ir šiuo metu kiekvienas atvykęs į Kvietinius turi galimybę susipažinti su viena iš seniausių gyvenviečių Lietuvoje – Kvietiniais. Oficialiuose rašytiniuose šaltiniuose Kvietiniai pirmą kartą buvo paminėti tik 1535 m., bet čia žmonės gyveno jau nuo I tūkstantmečio prieš Kristų. Galime tik pasidžiaugti, kad gyvename šiais laikais, nes 1709–1711 m. siaučianti Maro pandemija buvo tragiška visai žmonijai. Kvietiniuose šios skaudžios istorijos pasėkmė – Kvietinių kapinaitės (kitaip Maro kapeliai), kurie po istorinio stendo pastatymo Kvietiniuose tapo vis dažniau lankomi ir ne tik kvietiniškių.
Pagal projektines lėšas sukūrėme internetinę svetainę.
Gavome dovanų pianiną, kurį pastatėme bendruomenės namuose.
Prisijungėme prie Gargždų bibliotekos projekto, kurio dėka buvo sukurtas filmukas apie Kvietinius ir čia gyvenančius žmones.
Kalėdiniu laikotarpiu puošėme erdves, nuotoliniu būdu įžiebėme Kvietinių kalėdinę eglutę, dirbome Kalėdų senelio pagalbininkais ir rašėme laiškus vaikučiams.
Na, o vainikavo šiuos metus akcija – Kalėdos Karantine Kvietiniuose arba sutrumpintai – operacija 3K, kurios metu Kalėdų Senelis su savo „rogėmis“ aplankė visus Kvietinių vaikučius. Džiaugėmės gera emocija, kuri sklido pro langus, balkonus, iš namų ir kiemų. Tą dieną, tikrai Kvietiniuose snigo gerumu ir Kalėdomis. Įsitikinome, kad jokios užkardos ar negandos negali sugadinti šventinės nuotaikos, meilės ir gerumo, jei tai sklinda iš širdies…
Tikimės, kad pasibaigus izoliacijai ir karantinui vėl visi kartu suvieniję jėgas, galėsime nuveikti daug gerų darbų ir prisidėsime prie to, kad Kvietiniai taptų geresne ir gražesne vieta gyventi!
Kvietinių bendruomenės centro valdyba.